Ето защо е препоръчително да приемате мултивитамини и минерали
Здраве

Ето защо е препоръчително да приемате мултивитамини и минерали

Трябва да обърнете внимание на някои ключови моменти при избора им

Незнайно защо, но не са никак малко хората, които пренебрегват приема на мултивитамини и минерали.

Витаминно-минералните комплекси обаче, са изключително полезни добавки за здравето. Мнозина от поддръжниците на здравословния начин на живот смятат, че получават нужните хранителни вещества с приема на храната. Диетологични изследвания обаче категорично опровергават това вярване.

мултивитамини
Трябва да обърнете внимание на някои ключови моменти при избора им

За съжаление преобладаваща част от хората не могат да получат оптималното количество мултивитамини и минерали от храната. В таблица от проучването NHANES, публикувана на страниците на реномираното списание на Американската медицинска асоциация се посочва, че възрастните консумират по-малко от препоръчваната дневна доза от 21 от най-важните хранителни вещества. Проучването е проведено през 2010 година.

Сред най-често срещаните, е недостигът на витамините D и Е, както и на калций. Такъв недостиг се наблюдава при 80% от съвременното общество. Недостиг на холин, калий и магнезий пък се наблюдава при 50% от съвременното общество.

Това не е никак изненадващо като се има предвид, че средният жител на развитите страни консумира много висококалорични преработени храни. Тяхната хранителна стойност е твърде ниска, а и освен това са лишени от мултивитамини и минерали.

Те играят огромна роля за здравето ви

Дори и да консумирате достатъчно здравословни храни, не е изключено да изпитвате хранителен дефицит. Това може да се дължи на някой от следните фактори:

– Широко използване на хербициди и пестициди в отглеждането на високопродуктивни култури, което намалява значително хранителните им качества.
– Съвременните методи на земеделско производство на високопродуктивни култури води до изчерпването на микроелементите от почвата.
– Приемът на перорални контрацептиви изтощава запасите на организма по отношение на немалко хранителни вещества като , като Co, Q10, DHEA, фолиева киселина, магнезий, триптофан, тирозин, витамини В2, В6, В12, С и Е и цинк. Тук трябва да се подчертае, че това е само върхът на айсберга.
– Хроничният стрес също се отразява пагубно на организма. Той понижава нивата на витамините и минералите в организма изключително бързо. Високите нива на адреналин и кортизол пък ускоряват отделянето на витамините А, С, D, Е, К, група В и минерали, включително магнезий, калций, фосфор, селен, цинк и калий.

Всъщност изборът на витаминно-минерален комплекс, който ще ви е от полза не е толкова труден. Въпреки това трябва да се обърне внимание на някои важни моменти. Имайте предвид, че съставът на мултивитамините включва редица хранителни вещества и качеството им често е под въпрос.

Освен това всички минерали са свързани с други вещества за постигането на по-голяма стабилност. Един от най-лесните начини, намаляващи разходите за производство на тези хранителни вещества, е употребата на минерални соли за свързване. И тук се крие следващата опасност.

Минералните соли като оксиди, карбоната и сулфати се абсорбират много слабо. Тома може да бъде избегнато, ако изберете минерали, свързани с аминокиселините. Поради факта, че организмът ги идентифицира като протеини, се усвояват по-лесно. Такива могат да бъдат аргинат, лизинат, таурат, глицинат, оротат или цитрат, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар