Неподозираните опасности, които крият бананите
Здраве

Неподозираните опасности, които крият бананите

Има случаи, в които консумацията им не е препоръчителна

За полезните свойства на бананите е изписано и изговорено много. Трудно обаче бихте могли да откриете информация за неподозираните опасности, които крие този плод.

Несъмнено бананите са сред най-често купуваните плодове, особено през зимния сезон. Мнозина ги предпочитат не само защото са вкуси, а и засищащи. Освен това те имат редица доказано полезни свойства.

При все, че съдържат доста солидно количество въглехидрати, те са неизменна част от здравословната диета. Те са богати на калий – факт, известен на мнозина. Освен това, са добър източник на витамините А, В6 и С, манган, фолиева киселина и фибри.

бананите
Има случаи, в които консумацията им не е препоръчителна

Макар и в по-малки количества, те съдържат калций, магнезий, цинк, желязо, мед, витамин Е и селен. Носи им се славата на пребиотична храна, защото оказват стимулиращо действие на растежа на полезните бактерии в храносмилателния тракт.

Експерти в областта на здравословното хранене обаче напомнят и за неподозираните опасности, които може да крият бананите. Те са категорични, че трябва да се избягват при наличието на някои здравословни проблеми.

Добре е да сте наясно и с опасностите, свързани с този плод

Ето кои са случаите, в които трябва да изключите бананите от менюто си:

Риск от напълняване
За разлика от ябълките и мандарините, бананите далеч не могат да бъдат определени като здравословна закуска. Те са най-подходящи за храна при физически активни и атлетични хора. Техните тела изгарят много повече енергия в рамките на един ден. Хората, които водят пасивен начин на живот обаче, трябва да забравят за този плод, тъй като той може да им доведе сериозни проблеми до главата.

При проблеми с кръвоносните съдове
Те са абсолютно противопоказни за хора, преживели сърдечен удар или инсулт, както и при страдащите от разширени вени и тромбофлебит. Всеизвестен е фактът, че те имат способността да сгъстяват кръвта и да повишават вискозитета й. Сами се досещате, че това увеличава риска от тромбоза.

Болка
Колкото и невероятно да ви звучи, те могат да предизвикат болка като стомашни болки, главоболие или зъбобол. Експертите посочват, че това се дължи на факта, че в бананите се съдържа комплекс от сериозно количество тирамин и нишесте.

Подуване
Усвояват се бавно и приемът им може да предизвика подуване или друг дискомфорт. В никакъв случай не трябва да консумирате банани на празен стомах. Най-добре е това да се случва един час след обяд или вечеря. Освен това не приемайте вода веднага след приема на банан.

Повишаване на кръвната захар
Бананите са сред най-опасните плодове за диабетиците, тъй като рязко повишават нивото на кръвната захар, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар