Страшната истина за захарта (II част)
Здраве

Страшната истина за захарта (II част)

Приемът на прекомерно количество захар може да доведе до развитието на поликистоза на яйчниците

В първата част ви запознахме с малка част от страшната истина за захарта.

В този материал ще продължим да ви запознаваме с притеснителните факти, свързани с нея.

Колкото и невероятно да ви звучи, захарта е продукт, който може буквално да ви унищожи отвътре. За да не сме голословни, ще ви запознаем със здравословните проблеми, до които може да доведе прекомерният прием на захар.

захарта
Приемът на прекомерно количество захар може да доведе до развитието на поликистоза на яйчниците

Ето кои са те:

Атеросклероза
Резултатите от последните проучвания са категорични, че любовта към сладките храни увеличава значително риска от появата на атеросклероза. Това се дължи на факта, че под въздействието на глюкозата се възпаляват стените на кръвоносните съдове и молекулите на липопротеините с ниска плътност (т.нар. лош холестерол). Те се прикрепят към възпалените зони и на мястото започва да се формира съдова плака. Отначало луменът на съда просто се стеснява, но идва момент, в който се запушва изцяло.

Захарен диабет
Приемът на захар води до бързо увеличаване нивата на кръвна захар, което пък на свой ред стимулира освобождаването на големи количества инсулин. Ако тези скокове се случват твърде често, се говори за наличието на инсулинова резистентност. Това на практика означава, че клетките губят инсулиновата чувствителност и на по-късен етап може да се развие диабет.

Тя може да ви унищожи отвътре в буквалния смисъл на думата

Безплодие
Приемът на прекомерно количество захар може да доведе до развитието на поликистоза на яйчниците. Това заболяване е в тясна връзка с нарушената чувствителност на клетките към инсулина. На свой ред поликистозните яйчници водят до функционално безплодие заради сериозен срив в хормоналната система. Това означава, че представителките на нежния пол, които често прекаляват със захарта, могат да се сдобият с мъжки черти поради увеличеното производство на тестостерон. Мъжете пък са заплашени да станат по-женствени поради увеличеното производство на естроген.

Понижаване на имунитета
Излишната захар в менюто причинява автоимунни процеси и отслабват значително защитата на организма от бактерии и вируси.

Разрушаване на вътрешните органи
Редовното рязко покачване на нивата на кръвната захар водят до встъпване в реакция с протеините, участващи в производството на всички хормони и ензими, които са основните вещества, изграждащи стените на кръвоносните съдове, клетъчните мембрани и епитела. В резултат на това взаимодействие протеинът се озахарява (окислява се). В медицината този процес се нарича гликация. В резултат на това се наблюдава постепенно разрушаване на тъканта на органите.

Преждевременно стареене
Сред основните фактори за стареенето, е окисляването на дермалния колагенов протеин, което се дължи на прекомерния прием на захар. Поради тази причина любителите на сладки неща се сдобиват с бръчки сравнително по-рано от техните връстници, които не обичат сладко, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар