Здраве

Страшната истина за захарта (III част)

Тя може да се превърне в причина за развитието на злокачествени тумори

В последната част от този материал ще ви запознаем с останалата част от страшната истина за захарта.

Вероятно, след като сте прочели първите две части вече гледате по съвсем различен начин на захарта и не се отнасяте толкова безразсъдно към приема й.

Ето какви проблеми още може да ви навлече прекомерният прием на захар:

захарта
Тя може да се превърне в причина за развитието на злокачествени тумори

Храносмилателни нарушения
Повечето хора дори не си дават сметка, че възползвайки се от изобилието от сладкиши, нарушават сериозно чревната си микрофлора. Това се дължи на факта, че именно захарта, е основната храна, благоприятстваща появата на патогенни микроорганизми.
Поради тази причина хората, обичащи сладките изкушения, често пъти се сблъскват с нарушения на чревната микрофлора. При жените това обикновено се проявява като нарушена микрофлора на влагалището, което може да доведе до развитието на млечница.

Ракови заболявания
Белгийски учени твърдят, че именно захарта може да се превърне в причина за развитието на злокачествени тумори. Факт е, че раковите клетки се размножават благодарение на бързо протичащата гликолиза (процес на разграждане на глюкозата без кислород).
Имайте предвид, че скоростта в туморните клетки може да бъде над 200 пъти по-висока в сравнение с тази в нормалните тъкани.

Със сигурност, след като научите горчивата истина, ще стоито далеч от нея

Фруктозата 1,6-бисфосфат, е страничен продукт от свръх бързата гликолиза. Тя е в състояние да активира специални протеини, предизвикващи още по-бърз растеж на злокачествения тумор. Проучване, проведено от международна група учени сочи, че прекомерният прием на захар може да причини рак на гърдата, на ректума или на пикочния мехур.

Възпалителни процеси
Добре е да сте наясно с факта, че захарта далеч не провокира възпалителни процеси само на кръвоносните съдове, а и на почти всички тъкани в тялото. Тя може да причини възпалителни процеси в нервните клетки, лигавиците, покриващи кухините на различните органи и дори на костите. Злоупотребата със захар увеличава многократно риска от развитие на почти всички заболявания.

Мозъкът няма нужда от захар!
Оказва се, че около 20-25% от дневното съдържание на хранителния режим се изразходва за мозъчна дейност по време на интензивна умствена работа.
За да може мозъкът да поддържа жизнено важните си функции като предаване на сигнали и възпроизвеждане на елементарни операции, се нуждае от около 4-500 ккал.

При повишена умствена активност пък тези стойности нарастват двукратно. Най-много калории могат да се изразходят, ако накарате мозъка си да се справя с необичайни задачи.
Имайте предвид обаче, че мозъкът се храни само със захар, извлечена директно от кръвта. В нея пък захарта може да попадне по два начина – чрез храната и от стратегическите резерви на организма. Освен това организмът може да я произведе и от аминокиселините, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар