Внимание! Дебне ви сериозна опасност, ако храчките ви са с такъв цвят
Здраве

Внимание! Дебне ви сериозна опасност, ако храчките ви са с такъв цвят

Те може да са знак за инфекция или алергия

Колкото и невероятно да ви се струва, цветът на храчките може да разкрие истината за здравословното ви състояние.

Когато човек попадне под ударите на вирус или настинка, обикновено биват придружени и от кашлица. Всеки знае, че в определен момент след появата на кашлицата, идват и храчките. Много хора ги приемат като нещо нормално и не им обръщат нужното внимание.

храчките
Те може да са знак за инфекция или алергия

Цветът на храчките обаче може да разкрие много за възможните патологии, които се развиват в човешкото тяло.
Всеизвестен факт е, че тялото произвежда слуз в обем между 1 и 1.5 литра дневно, когато човек е в добро здраве. Същевременно медиците поясняват, че обикновено когато храчките са прозрачни, не представляват опасност.

В случай, че кашляте и отделяте значително количество храчки, това може да е сигнал за инфекция или алергия. При все, че кашлицата с очевидна храчка е нормална, то повечето секрети, са сигнал за наличието на инфекциозен проблем. Обикновено кашлицата се появява при възпаление на дихателните пътища, което затруднява сериозно дишането.

От своя страна обаче кашлицата забързва скоростта на разпространение на инфекцията. Храчките могат да се различават не само по цвят, а и по текстура.

Обърнете сериозно внимание на цвета на храчките

Ето сигнал за какви здравословни проблеми могат да бъдат те в зависимост от цвета им:

Бял или сив цвят
Този цвят на храчките може да е сигнал за наличието на инфекция на горните дихателни пътища или пък за синусово запушване. Медиците посочват, че този вид секрет изтича от синусите и слузта навлиза в гърлото.

Тъмно жълт или зелен
Ако храчките са много гъсти и имат тъмно жълт до зелен цвят, това може да е знак за бактериална инфекция или пък инфекция на долните дихателни пътища. Обикновено този цвят се получава, когато имунната система изпраща бели кръвни клетки в областта на инфекцията. Те съдържат зелен протеин, който придава зеленикавия цвят на слузта.
Въпреки това тези два цвята на храчките не винаги са признак на инфекция. Зелената слуз не означава на 100%, че имате бактериална инфекция.

Розов
Ако цветът им е розов, може да са сигнал за белодробен оток. Понякога те имат петниста структура. Това се случва, когато човекът страда от сърдечни проблеми. Поради тази причина е най-добре да се консултирате с лекар, ако храчките ви придобият розов оттенък.

Кафяв
Обикновено този им цвят, е присъщ за пушачите заради катрана и другите частици в цигарите, от които организмът се опитва да се избави.
Ако не пушите, а имате такъв цвят на храчките, това може да се дължи на храни и напитки като кафе, шоколад и др., пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар