Натурален лек за хипертония, затлъстяване и замърсени кръвоносни съдове
Здраве

Натурален лек за хипертония, затлъстяване и замърсени кръвоносни съдове

В сусамовите семена се съдържат едни от най-ценните минерали

Този натурален лек е истинска панацея, защото може да ви избави не само от коварната хипертония, а и да ви помогне да решите проблемите със затлъстяването и замърсените кръвоносни съдове.

Този продукт е изключително полезен, а в същото време често към него се подхожда някак пренебрежително. Става въпрос за сусамът. Убедени сме, че след като прочетете този материал, веднага ще се снабдите с него, ако страдате от хипертония или някой от другите проблеми, изброени по-горе.

хипертония
В сусамовите семена се съдържат едни от най-ценните минерали

Всъщност полезните свойства на сусама са известни преди повече от три хиляди години, въпреки това в съвременното общество той сякаш остава някак на заден план. Сусаменото семе обикновено се прибавя към различни ястия, салати и сладкиши. Именно от него се получава ценното масло, с което се прави тахановата паста. Тази паста се използва не само в готварството, а и в медицината и козметологията.

В следващите редове ще ви разкрием малко повече за състава на сусама и неговите полезни свойства. Истината е, че 60% от сусамовите семена, са мазнини (триглицериди, наситени и ненаситени мастни киселини, както и глицеролови естери). Около 25% от протеините пък, са аминокиселини. Въглехидратите, заемат най-малък дял в този продукт.

В тях се съдържат едни от най-ценните минерали

В сусамовите семена се съдържат едни от най-ценните минерали, витамини, фибри, органични киселини, лецитин, фитин и бета-ситостерол. В само 100 гр. сусамови семена се съдържа нужната дневна доза калций за възрастен индивид.
Подобно количество има само в още един продукт – сиренето. В комбинация с цинк и фосфор, сусамът е най-добрият продукт за профилактика на ставни заболявания и в частност на остеопороза.

Бета-ситостеринът нормализира обмяната на веществата и насърчава загубата на тегло. Витамин РР пък оказа благоприятен ефект върху храносмилателния тракт. Сусамът помага на организма да се избави от токсините, благодарение на лекото слабително действие, което притежава.

Фитостеролът, съдържащ се в него пък помага при хипертония като нормализира границите на кръвното налягане. Няма да е грешка, ако освен сусамови семена, приемате и сусамово мляко. При все, че сусамът е много полезен, той също има своите противопоказания.

Така например не се препоръчва за прием от бременни жени, както и от страдащите от алергия. Противопоказен е и при хората с ниско кръвно налягане, тъй като както вече споменахме има понижаващ ефект. Не е добре да се приема и от деца под 5-годишна възраст, тъй като организмът им не е способен да разгради напълно мазнините.

Бременните в третия месец и нагоре, също не трябва да приемат сусам, тъй като концентрацията на калций и други вещества може да предизвика преждевременно раждане.
Сусамът е противопоказен и за хора с уролитиаза, разширени вени и високо кръвосъсирване, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар