С тези храни ще преборите успешно стреса
Здраве

С тези храни ще преборите успешно стреса

Редовната им консумация ще понижи значително нивото на стрес

Учените са категорични, че съществуват храни, с чиято помощ можем да преборим успешно стреса.

За никого не е тайна, че съвременното общество е подложено на ежедневни стресови ситуации, които не се отразяват никак добре на здравословното състояние. Стресът е в огромни дози, имайки предвид напрежението на работното място, прекомерната натовареност, болести и какво ли още не.

храни
Редовната им консумация ще понижи значително нивото на стрес

Всички тези фактори повишават застрашително нивата на стреса, а това не води до нищо добро. Казано с други думи, сме принудени да се справяме ежедневно със стреса – понякога успешно, а друг път не чак толкоз.

Знаете ли, че има храни, които могат да понижат значително нивата на стреса? При правилния им прием и в съчетание с други разтоварващи за вас форми, можете да намалите стреса до голяма степен.

Ето кои са тези храни:

Шоколад
Той сякаш е вечният спасителен пояс в много ситуации. Благодарение на фенилетиламина, съдържащ се в него, той кара много хора да се чувстват по-добре. Поради тази причина се е превърнал в най-популярната храна срещу стрес. Става въпрос за онова химическо вещество, което човешкият мозък освобождава, когато се влюбвате. То на свой ред активизира производството на ендорфин, който ви прави щастливи. Разбира се трябва да подчертаем, че става въпрос за черния шоколад, който понижава кръвното и ви освобождава от напрежението.

Добре е винаги да имате под ръка някоя от тези храни

Банани
Оказва се, че този плод е не само вкусен, а и изключително полезен в борбата със стреса. Добре е да хапвате банани всеки ден, тъй като са богати на калий, а това способства за балансираните нива на кръвната захар. Освен това бананите намаляват значително предменструалните неразположения при дамите, благодарение на съдържащия се в тях в доста големи количества витамин В. Не трябва да пропускаме и факта, че те повишават настроението. В един банан се съдържат около 27 мг. магнезий – минералът отговорен за здравословния сън и доброто настроение.

Бадеми
Богати са на витамините В2 и Е, цинк и магнезий. Това са основните компоненти в производството на серотонин, който регулира нивото на стреса и подобрява настроението. Все пак не трябва да прекалявате с консумацията им, тъй като са доста богати и на мазнини.

Портокали
Неслучайно специалистите препоръчват горещо редовната консумация на портокали не само под формата на плод, а и като фреш. Този плод е истинска бомба с витамин С, който намалява моментално нивата на стреса.

Мляко
То е поредният антистресов продукт, който не само успокоява нервната система, а и е допълнителен източник на енергия, пише pik.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар