Това е най-честата причина за продължителна кашлица
Здраве

Това е най-честата причина за продължителна кашлица

Слузта се натрупва в носните кухини и синусите, продължавайки да се стича по задната стена

За съжаление неприятната кашлица в нередки случаи продължава да ни измъчва седмици, след като простудата е отшумяла.

Трябва ли да ви притеснява продължителната кашлица и как да се избавите от нея? Отговорът на тези въпроси ще дадат експерти в областта.

Д-р Джон Дохърти от болница в Бевърли Хилс споделя, че неговите пациенти искат простудата им да не продължава повече от два дни. Факт е обаче, че симптомите продължават да се проявяват седмица-две след това. Експертът обяснява, че те могат да бъдат предизвикани както от заболяването, така и от реакция на имунната система при контакта й с бактериалната или вирусната инфекция.

кашлица
Слузта се натрупва в носните кухини и синусите, продължавайки да се стича по задната стена

Едни от основните виновници за продължителната кашлица са левкоцитите, които проникват в дихателните органи, наводняват тъканите и поддържат възпалението дори и след отшумяването на основните симптоми. Най-честата причина за продължителна кашлица обаче е т.нар. синдром на постназалното стичане на слуз.

Слузта се натрупва в носните кухини и синусите, продължавайки да се стича по задната стена. Това създава усещане все едно някой ви гъделичка в гърлото и предизвиква кашлица от време на време.

Експерти в областта дават съвети как да се справите с нея

Препоръката на д-р Бойд пък е през този период да се използват солеви разтвори за промиване на носните кухини. По този начин ще се намали производството на слуз.
Освен това той съветва, ако в продължение на 5-7 дни простудата не започне да отшумява, а дори напротив – нещата се влошават още повече, да потърсите отново лекарска помощ. Сред възможните причини за постназалното стичане могат да бъдат дори стомашните киселини.

Сред най-коварните причини за остатъчната кашлица обаче е поствирусната пневмония. Тези инфекциозни усложнения са предизвикани от други организми. Боледувайки от остра респираторна вирусна инфекция, имунната система се мобилизира в борбата с основните причинители. Това означава, че може да отклони вниманието си и на този фон да възникне друга бактериална инфекция. В такива случаи може да се наложи да бъде назначен антибиотик.

Продължителната кашлица може да бъде предизвикана и от бронхиална астма или пък от промяна на реакцията на бронхите под въздействието на силния дразнител – простудата. Хриповете пък биват предизвикани от свиването на малките дихателни пътища в белите дробове. Поради тази причина когато медиците чуят хрипове при кашлица, възниква опасението, че вероятно става въпрос за нещо повече от простуда.

Не може обаче да се отрече, че на практика най-сериозната причина за продължителна кашлица, са сърдечните проблеми, както и ракът на белите дробове.
Разбира се това далеч не означава, че ако имате продължителна кашлица, задължително страдате от някой от тези два здравословни проблема. Но пък задължително посетете лекарския кабинет, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар