Тези храни ще ви помогнат да свалите кръвната захар (II част)
Здраве

Тези храни ще ви помогнат да свалите кръвната захар (II част)

Добре е те да присъстват редовно в менюто ви

В първата част ви запознахме с някои от храните, които улесняват понижаването на нивата на кръвната захар.

В следващите редове ще ви запознаем с останалите храни, чрез които можете да понижите кръвната захар.

Добре е те да присъстват редовно в менюто ви

Ето ги и тях:

Риба с Омега-3 мастни киселини
Всеизвестен е фактът, че протеинът е основен градивен елемент за клетките. Той не само помага на тялото да се поддържа, а и не повишава нивото на кръвната захар. Освен това протеиновите храни засищат много повече от въглехидратните.

В този ред на мисли рибата е основен източник на протеин плюс Омега-3 мастни киселини. Тя е изключително подходяща за диабетици. Установено е, че Омега-3 мастните киселини увеличават производството на хормона адипонектин, който подобрява значително инсулиновата чувствителност и понижава риска от развитието на диабет. Най-подходящи са следните риби: сьомга, пъстърва, скумрия, камбала и тон „Албакор“.

Поддържането на нормална кръвна захар държи далеч от вас редица увреждания

Вишни
По принцип плодовете съдържат захар и повишават нивото на кръвната захар. Това обаче не важи за вишните, тъй като те са с нисък гликемичен индекс. Те съдържат антоцианин, който намалява риска от развитието на диабет и затлъстяване. Единственият плод, който е с по-нисък гликемичен индекс от вишните, е грейпфрутът. В този ред на мисли, тези два плода, са отличен заместител на сладките банани, круши и ябълки.

Къпини и боровинки
Те се намират малко по-нагоре в таблицата по гликемичен индекс от вишните. Все пак те не са рискови за диабетиците. Богати са на фибри и съдържат важните за контрола на кръвната захар антоцианини. Резултатите от проведено проучване сочат, че ако в смутито се добавят и боровинки, се повишава значително инсулиновата чувствителност при хора, страдащи от инсулинова резистентност.

Семена от чиа
Семената от чиа са сочени за една от най-здравословните храни на планетата. Дори шепичка семенца, съдържа солидно количество фибри , антиоксиданти, Омега-3 мастни киселини, здравословни мазнини и калций. Научно доказано е, че редовният прием на семена от чиа, намалява значително нивата на лошия холестерол и триглицеридите. При това техният гликемичен индекс е много нисък – едва 1.

Бадеми и други ядки
При все, че различните видове ядки, са с различен гликемичен индекс, преобладаващата част от тях се смятат за нискогликемична храна. Бадемите се смятат за особено подходящи за диабетиците, тъй като не само засищат, а и понижават нивото на кръвната захар. 50-60 грама дневно от тях, са достатъчни, за да балансират нивото на кръвната захар и инсулина, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар