Кой ориз да изберете – кафявия или белия и защо?
Здраве

Кой ориз да изберете – кафявия или белия и защо?

След като сте наясно с фактите, ще ви е по-лесно да направите вашия избор

Вероятно всяка домакиня си е задавала поне веднъж въпроса кой ориз да избере – кафявия или белия и защо.

Напоследък все повече хора консумират както кафяв, така и бял ориз и не виждат съществена разлика. В следващите редове ще разгледаме основно разликата между двете култури.

За никого не е тайна, че оризът също като тестените изделия, е въглехидрат. Докато някои го намират за изключително полезен, то други категорично отказват да включат зърнени култури в менюто си. И тук неизбежно възниква въпросът: „Кой е прав?“.

ориз
След като сте наясно с фактите, ще ви е по-лесно да направите вашия избор

Факт е, че има толкова много противоречива информация по темата, че дори и на професор ще му е трудно да се ориентира правилно.

Е, нека да изберем заедно дали да заложим на консумацията на кафяв или бял ориз и защо.

Кафяв ориз
Кафявият ориз, е цялото зърно. Той не се поддава на задълбочена обработка за разлика от белия му брат, който преминава през няколко етапа на почистване и полиране.
Зърното кафяв ориз се състои от три части – трици, които са с високо съдържание на фибри; ембриони, които съдържат полезни мазнини и ендосперм – въглехидрат.

Освен това е добре да сте наясно с факта, че пълнозърнестите храни значително намаляват нивата на холестерола в кръвта. Освен това те подпомагат регулирането на нивата на кръвната захар и създават усещане за ситост и пълнота в стомаха.

Всеки от тях има своите предимства и недостатъци

Не на последно място трябва да се обърне сериозно внимание и на факта, че кафявият подобрява значително чревната подвижност. Това на свой ред улеснява значително дефекацията. В много отношения, това е предимство на влакното, намиращо се в големи количества в пълнозърнестите храни и в частност ориза.

Диетолозите отбелязват и че кафявият ориз намалява значително риска от развитие на диабет тип 2.

Белият ориз
Някои балансирани диетични програми почти единодушно твърдят, че трябва да получавате около 50% от здравословните дневни въглехидрати от пълнозърнестите храни.
Това означава, че ключовото място е свободно главно за белия.

Смята се, че белият ориз е особено полезен за спортисти, за които въглехидратите са от жизненоважно значение. Когато се нуждаете от енергия, без значение преди или след тренировка, белият ориз е най-правилното решение, посочват специалистите.

Като се има предвид, че мазнините и влакната в преработените зърнени култури, са вече отстранени, това прави усвояването на останалите въглехидрати значително по-лесно.
На практика това означава, че енергията се освобождава много по-бързо и ще предпазите стомаха си от възникване на проблеми с храносмилането.

Не трябва да се пренебрегва и фактът, че белият помага за възстановяването на запасите от гликоген в мускулите. Това е много важно след изтощителни и дълги тренировки. Другото предимство от консумацията на бял ориз е, че приемате повече калории, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар