Топ 5 на правилата, които хипертониците трябва да спазват
Здраве

Топ 5 на правилата, които хипертониците трябва да спазват

Заложете на правилното хранене и повече движение

За съжаление хипертониците стават все повече, а това, което е най-тревожно е фактът, че възрастовата граница на хората, попадащи под ударите на този здравословен проблем, е спаднала драстично.

Лекарите припомнят, че здравето на хипертониците зависи не само от редовния прием на медикаментите, а и от начина им на живот и не на последно място – от храненето.
Поради тази причина те отправят пет основни препоръки, които хипертониците е добре да спазват, за да предотвратят развитието на по-сериозен здравословен проблем.

хипертониците
Заложете на правилното хранене и повече движение

Ето и правилата:

Правило №1
Дръжте под контрол количеството на консумираната сол. Лекарите са категорични, че хората, страдащи от хипертония, трябва да сведат до минимум приема й. те не трябва да приемат повече от 6 грама сол на ден. Имайте предвид, че полуготовите продукти, консервираните храни, както и фастфууд, съдържат солидно количество сол. Именно поради тази причина трябва да сведете употребата им до минимум, а най-добре би било да ги изхвърлите изцяло от менюто си.

Правило №2
Мазните и пикантни храни, трябва да присъстват в менюто ви само по изключение. Разбира се най-добре би било, ако успеете да ги изключите нацяло. Масло, пържени храни, колбаси и пастети, меса и млечни продукти, карантии, както и пикантни ястия, не трябва да присъстват в менюто ви. Ако все пак много ги обичате, то можете да си позволите да ги консумирате само по изключение. Не забравяйте, че това не означава да се отядете на корем, а да хапнете съвсем малко.

Придържайте се към тези правила

Правило №3
Не прекалявайте с бързите въглехидрати. Колкото по-малко присъстват в менюто ви, толкова по-добре. В диетата на хипертониците трябва да има възможно най-малко лесно смилаеми и бързи въглехидрати. Забравете също така за захарта, меда, конфитюрите и сладкарските изделия.

Правило №4
Наблегнете на консумацията на протеини. Препоръчително е при хората, страдащи от хипертония, количеството консумирани протеини да е 1.5 гр. на килограм телесно тегло. Най-добре е да заложите на протеини с ниско съдържание на мазнини, каквито са изварата, пилешките гърди, пуешкото месо и бобовите растения.

Правило №5
Изхвърлете вредните продукти от менюто си и ги заменете с полезни такива. Ето и препоръката на медиците:

Мазнини – до 75 грама дневно. За да ги получите, заложете на консумацията на царевица, соя, рапица или зехтин. В тях се съдържат много повече полиненаситени мастни киселини.

Зеленчуци – пресни или варени. Заложете на приема на броколи, карфиол, спанак, сладки пиперки и домати.

Брашно – забравете за продуктите от бяло брашно. Изхвърлете изцяло от менюто си белия хляб и го заменете с пълнозърнест такъв. Същото важи и за брашното.

Десерти – плодове. Благодарение на изобилието от витамини и фибри, те помагат за ефективното отстраняване на лошия холестерол. Излишно е да споменаваме, че той е прекият път до появата на инсулт или инфаркт, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар