Психолог даде ценни съвети, благодарение на които да не позволите пролетната умора да прерасне в нещо по-страшно
Здраве

Психолог даде ценни съвети, благодарение на които да не позволите пролетната умора да прерасне в нещо по-страшно

Не подценявайте това състояние

Пролетната умора е състояние, което се проявява в началото на пролетта. То е свързано с обща умора не само във физически, а и в психически аспект. Състоянието на имунната ви система е ключов фактор. Ако имунитетът ви е достатъчно добър, почти няма да усетите пролетната умора, ако обаче е сринат, тя може да продължи дълго време.

Пролетната умора се свързва с чувство на меланхолия, загуба на апетит, безсилие и още редица подобни симптоми, които е трудно да бъдат изброени. Пролетната умора често бива приемана като нещо нормално и рядко биват вземани мерки за справянето с нея.

пролетната умора
Не подценявайте това състояние

Често пъти пък хората прибягват до приема на антидепресанти или приспивателни при пролетна умора, което е абсолютна грешка. Психологът Бисера Борисова е категорична, че на първо място трябва да се открие причината за проявата на неразположението.

В нередки случаи това е промяната в климата – слънцето идва, температурите се покачват, времето става по-топло и приятно… Организмът трябва да се адаптира от зимните към пролетните условия. Ако обаче ефектът от пролетната умора се усеща до голяма степен, е нужно да потърсите лекарска помощ. Много е важно тя да бъде потърсена навреме.

Тежестта на пролетната умора зависи от състоянието на имунната ви система

Сред начините за справянето с проблема, препоръчани от психолога, са дългите разходки сред природата, консумация на повече плодове, зеленчуци и протеини.
Препоръчително е да приемате въглехидрати в обедните часове като не забравяте, че те до една или друга степен превръщат организма в по-ленив.

Имайте предвид, че организмът също се нуждае от време за събуждане и адаптация – така, както природата се събужда от зимния сън, за да започне нов живот, същото важи и за организма. В този ред на мисли, бихте могли да си помогнете в справянето с пролетната умора като приемате витамини В6 и В12.

Както вече споменахме, не бива да прибягвате до приема на антидепресанти или приспивателни, тъй като те ще натоварят допълнително организма ви. Не е изключено, ако не обърнете нужното внимание на пролетната умора, тя да се задълбочи и да се превърне в тежка депресия. Поради тази причина е добре да сте бдителни за собственото си здраве и психичното ви състояние.

Обикновено чувството на слабост и умора, отшумява до средата на месец април, при положение, че всичко е наред. Казано с други думи, пролетната умора е нормално състояние, което при едни е по-силно изразено, а при други – по-слабо.

Ако обаче усетите, че организмът ви няма да успее да се справи сам с това състояние, то задължително вземете мерки. Можете да изпробвате някой от гореизброените методи или направо да потърсите специалист, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар