Камфорът може да ви е от помощ при възпаления, простуди, болки в гърба и др.
Здраве

Камфорът може да ви е от помощ при възпаления, простуди, болки в гърба и др.

Помага дори при сърдечна недостатъчност и сърцебиене

Камфорът често пъти бива подценяван при това съвсем незаслужено.

Оказва се, че той може да ви е от огромна помощ при простуди, възпаления, болки в гърба и други проблеми. Той дори може да облекчи значително симптомите на астма и други простудни възпаления.

Камфоровото дърво е растение от семейство Лаврови, достигащо височина от 40 метра. В диворастящ вид се среща в Южен Китай и на остров Тайван. Освен това е разпространено в Япония, Шри Ланка и Източна Африка. Ако му се осигурят подходящи условия, то може да се развива отлично и извън родината си.

камфорът
Помага дори при сърдечна недостатъчност и сърцебиене

Суровият камфор се добива от камфорово дърво под формата на бяло кристално вещество. Във всички части на дървото се съдържа етерично масло, но в различен процент. Така например в корените му се съдържа 8% камфор, в дървесината – около 4%, в клоните – до 2%, а в листата – около 1.8%.

Камфоровото масло се извлича чрез парна дестилация на корените или клоните. Концентратът, който се добива, се поставя във вакуум и се филтрира. В резултат на тази процедура се получават три вида камфор – бял, жълт и кафяв. Смята се, че жълтият и кафявият камфор са канцерогенни, поради което са неизползваеми и изключително опасни.

Той е истинско съкровище

Често пъти камфорът се използва външно за облекчаване на ревматични и артритни болки, невралгия и болки в гърба. Може да се приложи и при кожни проблеми като обриви по устата, херпес, при бронхит, белодробни инфекции и др.

Прилага се и за парни инхалации, които намаляват значително упоритата кашлица. Те имат местно обезболяващо действие и спомагат за отстраняването на секретите. Когато втриете в гърдите, гърба или гърлото мазило, съдържащо камфор, телесната топлина ще подпомогне отделянето на камфорови пари. Вдишвайки ги, ще подпомогнете разлагането на слузта и ще облекчите значително дишането, тъй като ще отпушите задръстените дихателни пътища.

В миналото често пъти се е използвал и за омекотяване на напукани устни, както и за облекчаване на сърбежа при кожни проблеми като екземи или ухапвания от насекоми. Имайте предвид, че камфорът стимулира оздравителния процес при наличието на рани или кожни изгаряния.

Освен това ще ви е от огромна полза, ако искате да се избавите от молци или други насекоми.
Добре е да знаете, че приложен върху кожата под формата на мехлем, той е с много добро противораздразващо свойство, стимулиращо нервните окончания и съдействащо за намаляване на болката.

Камфорът може да ви помогне да облекчите сърцебиенето. Той се използва при коронарна болест и при хронична сърдечна недостатъчност. Има изключително благоприятно действие върху сърдечния мускул, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар