Имате ли неприятни болки в петата? Ето на какво се дължат и как можете да си помогнете!
Здраве

Имате ли неприятни болки в петата? Ето на какво се дължат и как можете да си помогнете!

Най-добре е да се посъветвате със специалист, както и да обърнете внимание на обувките си

Ако и вие сте попаднали в плен на неприятните болки в петата, то този материал със сигурност ще ви е от полза. В него ще ви разкрием на какво могат да се дължат болките в петата, както и начините, по които можете да си помогнете.

Без значение дали се появяват сутрин или са налице през целия ден, те са доста неприятни и създават сериозен дискомфорт. Ако допреди години този проблем е засягал основно хората в напреднала възраст, то към днешна дата този симптом значително се е подмладил. Това означава, че все по-млади хора попадат в негов плен.

болки в петата
Най-добре е да се посъветвате със специалист, както и да обърнете внимание на обувките си

Истината е, че до голяма степен това се дължи на калциевия метаболизъм, поради което косите и ставите са засегнати дори и при млади хора.

Имайки предвид, че в петата са разположени множество нервни окончания и капиляри, причините за появата на болка в тази област могат да бъдат много. Това означава, че при нея натоварването, дори и при нормално ходене, е доста голямо.

Те могат да бъдат причинени от различни здравословни проблеми

Ето и кои са основните причини за неприятните болки в петата в сутрешните часове:
Бурсит
Артрит
Заболяване на костта на петата
Скъсване на сухожилие

В случай, че болката е в предната част в областта на петата, то при посещение при специалист, може да бъдете диагностицирани с плантарен фасциит.
В същото време обаче причината за тази болка може да е съвсем безобидна като например носене на неудобни обувки.

При кои хора рискът от болки в петата, е най-голям?
– Спортисти
– Хора, страдащи от плоскостъпие
– Хора с проблеми в гърба
– Хора с наднормено тегло, както и такива склонни към затлъстяване

Не е изключено да бъдете неприятно сюрпризирани от сутрешна болка в петата, ако предишния ден сте прекалили с ходенето, бягането или пък танците. Това важи и за случаите, в които след като дълго време сте водили пасивен начин на живот, решите да се раздвижите и прекалите. Каквато и да е причината, понякога болката би могла да се увеличи или пък рязко да се разсее.

Истината е, че този проблем не подлежи на самолечение. Задължително трябва да се консултирате със специалист – ортопед или ревматолог.
Те вероятно ще ви назначат не само рентгенова снимка, а и кръвни изследвания, както и др. Освен назначеното лечение, не забравяйте да обърнете внимание и на обувките, които носите, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар