Ето в кои случаи оризът става вреден за здравето (I част)
Здраве

Ето в кои случаи оризът става вреден за здравето (I част)

Много хора го приготвят по грешен начин

Вероятно не сте се замисляли по темата, но е факт, че в някои случаи оризът може да е вреден за здравето ви.

Всеки е наясно с това, че живеем в свят, в който изкуственото преобладава, накъдето и да се обърнете. Оказва се, че някои от храните, които се консумират, докато човек спазва здравословен хранителен режим, всъщност далеч не са толкова полезни. Една от тези храни, е оризът.

Истината е, че той е една от храните, които могат да навредят сериозно на здравето ни, а е продукт, който присъства редовно на трапезата. Тук е моментът да отбележим, че той може да навреди на здравето ви в случай, че не е приготвен правилно. Защо е така ще разберете в следващите редове.

здравето
Много хора го приготвят по грешен начин

Оризът е основна храна за повече от половината от населението в световен мащаб. Той е един от най-значимите източници на хранителна енергия за 17 страни от Азия и Океания, за 9 страни в Америка и за 8 страни в Африка.

Именно на ориза се падат 20% от използваната хранителна енергия в света при 19% за пшеницата и едва 5% за царевицата. Освен за храна зърното на този продукт се използва и като суровина за производство на бира, пудра, спирт и дори във фармацевтичната промишленост.
Сламата от тази култура пък е с висока фуражна стойност. Освен това я използват за производство на хартия, както и за плетени изделия.

Колкото и изненадващо да ви звучи, голяма част от хората не приготвят ориза правилно. Вероятно и вие попадате в тази графа. А именно неправилното му приготвяне може да застраши здравето ви, тъй като в ориза се съдържа арсен.

А вие дали приготвяте правилно ориза?

Но преди да ви кажем коя е грешката, която допускат повечето хора при приготвянето му, нека ви запознаем с полезните му свойства за здравето и красотата, която хората използват от векове.

Вероятно сте наясно с това, че на пазара се предлагат различни видове ориз. Един от най-полезните, безспорно е пълнозърнестият, тъй като от него не е премахната люспата му, а именно в нея се съдържат максимална част от полезните свойства на тази култура.

Освен това той е източник на витамините В1, В3 и В6, които са от огромна роля за сърцето, кожата и нервната система. Освен това съдържа и достатъчно количество от микроелементите калий, цинк, фосфор, селен и магнезий. Източник е и на осем аминокиселини, отговорни за изграждането на клетките, както и на доста фибри.

Другото ценно качество на тази култура е, че той не съдържа глутен. Именно поради тази причина той е една от основните храни за хората, страдащи от цьолиакия.
И докато ние имаме доста консервативно отношение към ориза, то китайците дори си правят вино от него, а в Япония сакето, както и оризовите сладкиши, са на почит, пише zdrave.to.

Във втората част на този материал ще ви запознаем как трябва да приготвите ориза, за да извлечете максимална полза от него.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар