Ето в кои случаи оризът става вреден за здравето (II част)
Здраве

Ето в кои случаи оризът става вреден за здравето (II част)

Приготвен правилно, той е изключително полезен за здравето

Както вече стана ясно в първата част на този материал, оризът е много полезен за здравето, но в същото време може да ви навреди сериозно, ако не е приготвен правилно.

Наред с безспорните му полезни качества обаче, трябва да обърнем внимание и на една негова специфика. Именно тя може да окаже редица поражения върху здравето ви в случай, че я пренебрегнете.

здравето
Приготвен правилно, той е изключително полезен за здравето

Както вече споменахме в първата част на този материал, оризът съдържа арсен. Част от него остават в ориза, тъй като той се използва в промишлени торове и пестициди, намиращи се в почвата на оризовите насаждения.

В същото време трябва да се вземе под внимание, че оризът е много добър абсорбент. Това означава, че консумирайки го, подпомагаме прочистването на тялото от токсини. Но пък не трябва да пренебрегваме факта, че по същия начин той е абсорбирал и съдържащото се в почвата.

Освен това контейнерите, с които се транспортира тази култура, се обработват с арсеник, за да бъде предпазен от мишки. Именно поради тази причина, задължително трябва да бъде изплакнат обилно с вода, преди да преминете към приготвянето му. Оризът се изплаква, докато не излезе цялото брашно от него.

Арсенът може да причини сериозни поражения върху организма. Той може да увеличи значително риска от появата на сърдечносъдови проблеми, бъбречна недостатъчност, диабет и дори онкологично заболяване. Заради всички тези причини, трябва старателно да премахнете всички вредни химикали от него. Както вече споменахме, това може да се случи при правилното му приготвяне.

Можете да извлечете редица ползи за здравето от ориза, но само, ако е правилно приготвен

Китайците и японците измиват задължително 7 пъти ориза в хладка вода, преди да преминат към приготвянето му. По този начин премахват всичко вредно. Специалистите препоръчват да го накиснете във вода, в която да го оставите да престои цяла нощ. По този начин концентрацията на арсен ще спадне с 80% и продуктът ще е безопасен за здравето.

Другото предимство на ориза, който сте киснали цяла нощ във вода е, че ще го приготвите значително по-бързо в сравнение с ориза, който не сте накиснали предварително. Накиснатият ориз, ще бъде готов за около 13 минути. Освен това по този начин ще подобрите значително вкусовите му качества и зърната ще се отделят едно от друго.

За да постигнете тези ефекти, е нужно да накиснете 1 част ориз в 5 части вода. Оставете го да престои цяла нощ, а на сутринта го измийте до пълното избистряне на водата. Накрая го подсушете с кухненска кърпа и преминете към приготвянето му.

За сваряването на една част от накиснатия ориз, са нужни 1.5 части вода, най-добре е тя да е топла. Добавете и щипка сол и го оставете да заври на бавен огън като покриете съда с капак. Оставете го да ври 10-13 минути, без да отваряте капака, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар