Признаците, издаващи, че страдате от непоносимост към глутен
Здраве

Признаците, издаващи, че страдате от непоносимост към глутен

Тя може да възникне по различни причини

Вероятно сте чували многократно, че доста хора страдат от непоносимост към глутен или т.нар глутенова нетолерантност и нейните „ужасни“ ефекти.

В следващите редове ще разгледаме подробно колко страшна всъщност е глутеновата непоносимост и наистина ли трябва толкова много да се страхуваме от нея.

Специалистите разкриват, че глутенът е сложен протеин, срещащ се в някои зърнени култури и не само. Ефектът, който има той върху човешкото тяло е доста неясен и до голяма степен зависи от личната нетърпимост, която е наследствена. Понякога хората използват продукти, съдържащи глутен в продължение на години, без дори да подозират, че страдат от непоносимост към глутен.

непоносимост към глутен
Тя може да възникне по различни причини

Глутеновата непоносимост или глутеновата нетолерантност, наричана още цьолиакия, може да възникне по различни причини. Както вече споменахме, непоносимостта към някои продукти често пъти е наследствена. Понякога обаче свръхчувствителността към глутена трае известен период от време, след което сякаш се изпарява.

Без значение каква е причината за появата на непоносимост към глутен, в този период потърпевшият трябва да се откаже от продуктите, в които се съдържа той.

Ето и кои са признаците, че страдате от непоносимост към глутен:

Сърбеж
Сърбежът е най-очевидният и често срещан признак за глутенова непоносимост. Освен това той често пъти е придружен с лющене на кожата, както и чупливост на ноктите. Именно тези признаци, са първите, които хората, страдащи от този проблем забелязват първо.

Глутеновата непоносимост може да възникне по редица причини

Хормонални смущения
Те по принцип се проявяват в нарушен менструален цикъл при дамите, слабост и болка.

Главоболие, безсъние и проблеми с концентрацията
Много неща в човешкия организъм са в пряка зависимост от работата на стомашно-чревния тракт, а глутенът засяга предимно него. Поради тази причина, страдащите от глутенова непоносимост често пъти се оплакват от главоболие, безсъние и проблеми с концентрацията.

Рани в устата
Раните в устата, както и рязкото влошаване на състоянието на зъбите, също се нареждат сред важните симптоми, на които трябва да се обърне сериозно внимание.

Ако установите наличието на един или повече от гореизброените симптоми, задължително се консултирайте с лекар. Той ще ви назначи нужните тестове и изследвания, с които ще се установи дали страдате от глутенова непоносимост. Имайте предвид, че голяма част от тези признаци, може да са сигнал и за други заболявания. Поради тази причина не трябва да изключвате глутена от менюто си, ако не сте сигурни, че страдате от цьолиакия.

В случай, че не страдате от глутенова непоносимост, а изключите съдържащите го продукти от менюто си, можете да си навлечете проблеми като влошено храносмилане и нарушения на съня. При доказана непоносимост към глутена, го изключете от менюто си, тъй като в противен случай ще чувствате ежедневен дискомфорт и ще усложните значително положението си, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар