Защо соята е толкова полезна?
Стил в живота

Защо соята е толкова полезна?

Добре е да я включите в менюто си

Вероятно сте чували многократно, че соята е изключително полезна, но задавали ли сте си въпроса кое я превръща в такава?

Истината е, че колкото и здравословно да се опитва да се храни човек, той се върти като в омагьосан кръг от познати и достъпни хранителни продукти. И защо не, ако това го кара да се чувства жизнен?

Факт е обаче, че в същото време организмът се нуждае от разнообразие, от нещо ново и пълноценно… Поради тази причина сме длъжни да му го осигурим, ако искаме той да продължи да ни служи вярно.

соята
Добре е да я включите в менюто си

Специалистите по здравословно хранене винаги посочват, че в основата му, стоят растителните храни. Някои от тях дори са напълно равностойни конкуренти на животинските. Това ги превръща в отлична алтернатива.

Една от храните, съдържащи достатъчно белтъчини като в месото, е именно соята. Тя дори заема почетно място в класацията. Незнайно защо обаче у нас соята сякаш често бива пренебрегвана, докато по света, тя е основна храна за милиони хора.

Знаете ли, че изсушените соеви зърна съдържат почти 40% протеини, както и всички необходими на организма аминокиселини. Това я превръща в равностоен заместител на млякото и месото. Освен това, съдържащите се в нея мазнини, са предимно ненаситени и изключително полезни за организма.
Въглехидратите пък са предимно комплексни форми като растителни влакнини и нишесте, изключително важни за правилното функциониране на храносмилателната система.

В нея се съдържат достатъчно количество белтъчини

Соята се използва за направата на брашно, сирене (Тофу), соево олио, кайма, колбаси и др. Най-лесен и удобен обаче, е приемът на соево мляко. Разбира се тук трябва да направим важното уточнение, че става въпрос за проверен продукт от проверен производител, гарантиращ произхода на суровината (без ГМО) и начина на производство.

В сравнение с обезмасленото краве мляко в соевото се съдържа същото количество калций и протеини. То е с по-ниско съдържание на захари и наситени мазнини. Трябва да се отбележи и фактът, че соевото мляко не съдържа лактоза (млечна захар).

Някои хора се раждат с дефицит на ензима, разграждащ лактозата, а други губят тази способност с напредването на възрастта. Това предизвиква невъзможност да консумират мляко и млечни продукти, тъй като получават подуване на корема, болки и разстройство.

Същевременно соята е изключително полезна за хората със сърдечносъдови проблеми, които обикновено са и с високи нива на холестерола. В соевите зърна се съдържат солидни количества ненаситени мазнини. Именно замяната на ненаситените мазнини с наситени такива води до високите нива на лошия холестерол. Ниското съдържание на натрий в соята пък помага за нормализиране на кръвното налягане, пише zdrave.to.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар