Ето кои са видовете главоболие и каква е причината за тях (I част)
Здраве

Ето кои са видовете главоболие и каква е причината за тях (I част)

Най-добре е да потърсите лекарска помощ

Съществуват различни видове главоболие и съответно всяко едно от тях е в резултат на различна причина.

В следващите редове ще ви запознаем с видовете главоболие и причините за тях. Медиците са категорични, че според вида и причината главоболие, съществуват и различни методи за лечението им.

главоболие
Най-добре е да потърсите лекарска помощ

Ето кои са основните видове главоболие:

Тензионно главоболие
То е най-често срещаното и на практика всеки възрастен го е изпитвал поне веднъж в живота си. Усещането е, сякаш някой е увил стегната лента около главата ви. Болката обикновено е двустранна, лека до умерена. Обикновено не пречи за извършването на ежедневните дейности. Продължителността му може да е от няколко минути до няколко дни.

Причината, която го поражда на този етап е неизвестна. Съществуват обаче няколко фактора, за които се предполага, че могат да го предизвикат. Такива са стресът, недостатъчният сън, лошата стойка, пропускане на хранене или пък дехидратация. Обикновено можете да постигнете облекчение с прости аналгетични средства.

В никакъв случай не подценявайте главоболието

Мигрена
Тя е вид съдово главоболие, изразяващо се със силна пулсираща болка. Може да засегне както едната, така и двете страни на главата. Често пъти то е придружено и с други симптоми като гадене, повръщане, непоносимост към силни звуци или светлина, както и нарушено зрение. Тези симптоми могат да продължат от няколко часа до няколко дни. Често пъти те са пречка за изпълнението на ежедневните задачи.

Докато някои от страдащите успяват да си помогнат с прости аналгетични средства, то други се нуждаят от по-силни медикаменти за облекчаването на болката.

Клъстерно главоболие
То е рядко срещано и предизвиква много силна болка, която е съсредоточена от едната страна на главата. Паралелно с нея се появяват и други симптоми като хрема, зачервяване и спадане на клепача от едната страна на лицето, както и запушен нос. То започва внезапно, а болката достига пика си около 10-та минута. Пристъпът може да продължи до няколко часа, след което да стихне спонтанно.

В такива ситуации простите аналгетични средства не носят нужното облекчение. Най-добре е при остър пристъп да се подаде кислород или предназначените за това медикаменти под формата на спрей или инжекция.

Този вид главоболие се дели на два подвида – хронично и епизодично. Епизодичното е по-често срещано. При него пристъпите могат да продължат няколко седмици, след което да стихнат за определен период от време.
Хроничното пък се характеризира с редовни пристъпи, които се повтарят регулярно. При тях няма период на почивка, пише zajenata.bg.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар