Как да перете, за да избегнете гладенето! Научете сега!
Семейство, дом, празници Стил в живота

Как да перете, за да избегнете гладенето! Научете сега!

Мразите гладенето и правите всичко възможно, за да си спестите това досадно домакинско задължение? Или просто нямате време за тази дейност? Италиански експерти изготвиха наръчник от 13 хитрости, които помагат именно на хора във вашата ситуация.

Гладенето
Гладенето

Не препълвайте пералнята

Това гарантирано ще намачка дрехите. По-добре разделете прането на два пъти.

Нека прането е кратко

Забравете за дългите програми, при които дрехите се въртят ли въртят в пералнята. Така със сигурност ще трябва да гладите. Кратките програми мачкат много по-малко тъканите, а съвременните перални изпират перфектно дори за 30 минути.

Закопчавайте дрехите

Дрехите, които имат копчета и ципове, ще запазят формата си по-добре, ако ги пъхнете в пералнята закопчани.

Удобството на ниската температура

Колкото по-ниска е температурата, на която перете, толкова по-малко гънки ще имат дрехите. Според експертите идеалният вариант да си спестите гладенето е пране на 30-40 градуса.

По-малко препарат

Използването на по-големи количества перилен препарат не означава по-качествено пране, а по-скоро има опасност да останат частици по тъканите, които пречат на съхненето.

По-лека центрофуга

Да, тя почти изсушава дрехите и е много практична, но също така мачка дрехите. Обороти над 600-800 в минута със сигурност ще ви накарат да гладите, така че не прекалявайте.

Без излишен престой в пералнята

За да не се мачкат дрехите, е добре да ги вадите от пералнята веднага след края на прането и да не отлагате простирането. Дори половин час в барабана или коша ще ви осигури дълго гладене, пише Журнал за жената.

Простиране – с изпъване на тъканите

Панталоните например закачете не с 2, а с 4 щипки в областта на талията, за да не увисват. Спалното бельо пък е добре да изпънете добре при простиране, а ако няма възможност да се закачи по дължина, то го сгънете на две или четири, като отново изпънете с ръце. Не наблъсквайте дрехите при простиране една в друга, защото така ще се образуват гънки. Оставете малко пространство между тях.

Къде да сушите

При липса на сушилня, това е логичен въпрос. В топлото време най-доброто място за сушене е на открито, тъй като топлият въздух навън омекотява тъканите. В студеното време радиаторите са добра алтернатива. Най-лошият въз­можен вариант за дрехите са сушилниците, разположени вътре в дома, тъй като така тъканите съхнат по-бавно, особено ако няма постоянно отопление.

Правилно използване на сушилнята

Ако използвате този удобен уред, изберете програма без гладене, която ще ви спести време и усилия.

Щипките – какви и къде

Когато простирате ризи, тениски и по-леки дрехи, то ги обърнете наопаки и поставете щипките по шевовете, за да не се образуват гънки. Добре е щипките да не са твърде стегнати.

„Гладете“ с ръце

Когато сгъвате сухите дрехи, ги пригладете с ръце върху по-твърда повърхност – това също спестява ползването на ютия.

Заложете на подходящи материи

И финално – когато купувате нови дрехи, обърнете внимание на материите. Има такива, които нямат нужда от гладене.


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар