ТОП 7 на най-ефикасните средства за борба с простуди и грип без лекарства!
Здраве

ТОП 7 на най-ефикасните средства за борба с простуди и грип без лекарства!

Сега е идеалното време за профилактика на зимните простуди и грип, които се задават с началото на зимата. Ето какви са най-действащите методи за подсилване на защитните сили на организма!

Без настинка и грип
Без настинка и грип

Яжте пресни зеленчуци и и плодове

Те са богати на витамини, минерали и други хранителни съставки, които повишават съпротивителните сили на организма към различни инфекции, вирусни и бактериални. Не икономисвайте пари от пресни зеленчуци и плодове през зимата, когато са по-скъпи, защото не им е сезон. Ако спестите някой лев от тях и се разболеете, лечението ще ви излезе далеч по-скъпо.

Хапвайте пилешка супа, червено месо, чесън и сладки картофи

Топлата пилешка супа е богата на витамини и минерали, действа като балсам на гърлото и хидратира организма. Червеното месо е източник на цинк, важен за белите кръвни телца, които борят инфекциите. Чесънът съдържа антимикробни и антибактериални съставки, а сладките картофи ще ви снабдят с витамин А, който играе важна роля за поддържането на лигавиците на носа, стомаха и червата в отлично състояние. Тези органи са фронтовата линия в битката с инфекциозните атаки, през нея болестите нападат цялото тяло.

Мийте си ръцете със сапун

Звучи ви като наставление за малко дете, но ще се учудите колко пъти на ден забравяте да използвате сапуна, а само си обливате набързо ръцете с вода. А като се замислите колко често си пипате лицето, носа, устата с ръце, които преди това са докосвали какво ли не (сред най-замърсените места са бравите на вратите, перилата на стълбите, дръжките в обществения транспорт…) Не говорим за миене на ръцете след ползване на тоалетната, а за миене със сапун по възможност на час-два. Има смисъл, защото вирусите се предават от човек на човек при тесен контакт, пише Журнал за жената.

Промивайте си носа

Според народната медицина настойка с лук и мед за промивка на носа върши чудеса, както и смазване на слизестата лигавица на носа с масло със счукан чесън или кромид лук. Традиционната медицина препоръчва впръскване на морска вода (продава се в аптеките) за дезинфекция на носната кухина.

Проветрявайте редовно помещенията

Така ще прочистите въздуха и ще прогоните „враговете“, които вдишвате неусетно. Освен това в затоплените помещения въздухът се изсушава и дразни носа и гърлото.

Разхождайте се на чист въздух

Лошото време и студът не бива да ви спират. Спомнете си бабините закалителни процедури и излизайте навън поне за час на ден. Облечете се топло, но не слагайте шал на устата, а само около врата

Пийте витамини

Приемайте комплексни витамини по определен курс. При избора си на продукт четете етикета – важно е комплексът да съдържа витамини А, С, Е и селен. Внимавайте да не превишавате дневната доза на селен. Ако все пак пипнете някой вирус, пийте ударни дози витамин С – 1500 мг на ден за 4-5 дни, не повече.

ВАЖНИ СЪВЕТИ:

Имуностимулатори НЕ се препоръчват!

Не се подвеждайте по съвета на някои лекари със закостенели мозъци – приемът на имуностимулатори се предписва само в краен случай при много изтощен организъм. Една настинка или вирус не довеждат организма до изтощение, а му създават естествен имунитет за борба с болестите.

В никакъв случай не правете противогрипна ваксина!

Ефикасността на тези ваксини отдавна е отречена, но още продължават да се предлагат, поради невежеството на голяма част от хората. Също така и поради това, че непрекъснато се рекламира. Всъщност грипният вирус не може да бъде спрян с ваксина поради простата причина, че има над 200 вида вируси и няма как да бъдат обхванати само с една имунизация. Да не говорим, че организмът на човек е създаден, за да си изгражда естествен имунитет. Ако прекалено много се намесвате в имунната си система може да си докарате автоимунно заболяване.

Как да разберем, че ни поваля грип

Ако настинката може да започне неусетно, то няма как да не забележите началото на грипа: внезапно ви става зле, втриса ви, вдигате температура над 39 градуса, получавате главоболие, световъртеж, болки в мускулите и костите… При това може да нямате нито хрема, нито кашлица, дори гърлото не ви „драска“ – все симптоми, които са верни спътници на простудата, но се появяват при грипа чак след два-три дни от началото на заболяването.

Как да облекчим симптомите, ако все пак сме се „предали“

Спете. Сънят лекува, така че просто си легнете и се наспете добре. Тялото ви се нуждае от почивка и възстановяване на силите, за да преборите неразположението. Опитайте се в следващите дни да спите 8 часа на денонощие, както и да дремвате по 30 минути следобед.

Пийте билкови чайове. Те са богати на витамини и минерали, които ще подсилят организма и ще ви помогнат да се преборите по-бързо с настинката. Джинджифиловият чай с лимон и ментовият са с доказани целебни средства. Парата, която вдишвате, докато ги приготвяте, облекчава запушения нос, а течността, която пиете, подобрява храносмилането и облекчава болките в мускулите.

Прочетете още бабини илачи ТУК!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар