Не се карайте за празници! Едни празнуват Хелоуин, други Вси Светии, трети Ден на будителите, а повечето се напиват и без празник!
Любопитно и забавно Семейство, дом, празници

Не се карайте за празници! Едни празнуват Хелоуин, други Вси Светии, трети Ден на будителите, а повечето се напиват и без празник!

Празниците са си празници, а не повод за караници и спорове!

Защо на някой му пречи, че хората искат да празнуват Хелоуин? И защо непрекъснато се хващате на въдицата на някой, който е решил пак да ни дели – на празнуващи и на непразнуващи? Както на сини и червени, на комунисти и антикомунисти, на фенове или хейтъри на Слави и на какво ли не още? Този наш изстрадал народ е разделян от политици и журналисти по всеки повод! Хайде пък и ние един път да им покажем, че няма да се поддадем на разделението. Просто приемете, че има хора, които харесват празника Хелоуин и ще го празнуват!

Било Ден на будителите. Не е! Денят на будителите се празнува на 1 ноември, а Хелоуин е вечерта на 31 октомври.

Хелоуин
Хелоуин

Че не е български празник, не е, но какво му е лошото на празника, при положение, че децата се радват на костюми и шарени светещи тикви…Още от сутринта на 31 октомври в училищата и детските градини си организират бал с маски. Ние такъв български празник нямаме, когато децата могат да си изберат костюм. Хайде сега да седнем да им обясняваме, че тоза празник е измислен от древните келти, а в началото на миналия век американците са го комерсиализирали. Че то какво в нашето време не е комерсиално… Същото е положението и със Свети Валентин, че и с Нова година – това да не би да са български празници!

Прочетох даже задълбочено изследване по въпроса как това било много вреден окултизъм. Сатанински даже! Боже! В българските традиции има най-много окултизъм и сатанизъм. Както знаете на много места още се обличат като кукери, за да гонят злите духове. А на Сирни заговезни се прескача огън пак по същата причина.

Така че – хайде да не се правят някой на повече българи отколкото са! Който иска си празнува, който не иска – да гледа и да НЕ злобее, моля! Защото злобата ни идва в повечко и станахме много болна нация…

Хайде сега прочетете какво пише в Уикипедия и приключваме по въпроса защо ще си празнуваме

Хелоуин и Вси Светии, и Ден на будителите!

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно– обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.
Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.
Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още съществували езически вярвания и антихристиянски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому.

Хелоуин радва децата! Ето няколко идеи за украса на празника!

 


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар