Знаете ли какво е японско ханами? Вижте защо японците са признати за най-умната нация!
Интересни места

Знаете ли какво е японско ханами? Вижте защо японците са признати за най-умната нация!

Японско ханами е съзерцаване на цветя с цел освобождаване от стреса! Научете повече как цветята могат да лекуват и как японците използват масово това изцеление!

Сакура
Сакура

„Ханами“ на японски означава „любуване на цветята“. При това се имат предвид не 1-2 цветчета, а множество цветове от един и същ вид. Първото ханами е в края на февруари – началото на март в префектура Сизуока, отстояща от Токио на по-малко от час със скоростния влак. Тогава е цъфтежът на японската слива – уме. Ханами на другите цветове – момина сълза, лале, карамфил, слънчоглед и др., се провежда в различни райони, в зависимост от местата, където растат, и по различно време.

Ханами е твърде кратковременно удоволствие, продължава около 7-10 дни, след това цветните листенца падат. Но всъщност най-интересното ханами е посветено на сакура – цъфтежа на вишните, чествано масово от XVII век насам. Във фестивала участват около 90 % от японците!

Названието „сакура“ идва от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе, която има храм-гробница на върха на планината фуджи, и в буквален превод означава „принцесата на дърветата цветя“. По телевизионните канали още от началото на март съобщават как се развива цъфтенето на японската вишна (сакура) във всеки отделен район на страната.

В Токио това става обикновено в началото на април, но тази година започна осем дни по-рано поради топлата зима. Тече информация даже за броя на дърветата във всеки от парковете (един от най-знаменитите е паркът Уено). Така цялата нация започва да се готви отрано за събитието. Видеоекраните на гарите показват състоянието на цветчетата по различните спирки.

Японците изминават понякога доста големи разстояния, за да погледат как разцъфват пъпките. Някои носят смешни карнавални маски и костюми, други свирят на шамисени. Служителите на фирмите планират специален ден за наблюдаване на ханами. Отиват на работа, но този ден прекарват сред природата. Там те са седнали на полиетиленови килимчета под цъфналите вишни (местата под дърветата се запазват поне седмица предварително!). Шефът също присъства и се черпят със саке – японската 11-градусова оризова ракия. Похапват оризови специалитети. Разговорът се върти около смисъла на битие­то, преходността на живота, неумолимото действие на времето, нетрайността на красотата.

В един старинен японски стих се казва: „Ако нямаше вишневи цветове на този свят, колко по-спокойни щяха да бъдат сърцата ни през пролетта“.

Отпивайки саке, японците подемат трогателно-поетични песни, съчинени специално за тазгодишната сакура. Вечерта се връщат вкъщи развеселени и от сакето, и от празничната атмосфера наоколо. Също и от множеството запалени книжни фенери, закачени по дърветата, изкуствените цветя по вратите на магазините и уличните лампи, както и от факта, че са се любували на цъфналите вишни, че са празнували, дори и на работа са ходили и вече мислят за следващия сезон на сакура.

Цъфнала вишна сакура
Цъфнала вишна сакура

Цъфтежът на вишните е не само известие за настъпилата пролет, но бележи и началото на академичната година в училищата, както и на новата фискална година.

За да научат къде протича поредното ханами, хората си купуват специални списания или следят рекламите. Обикновено при това те правят много снимки, за да запечатат краткотрайната красота на цъфналите клончета и цветя, и след това да се похвалят пред приятелите си.

Японската вишна не ражда ядливи плодове, макар че японците консервират цветовете на един от сортовете в сол и приготвят освежаваща отвара в купичка с топла вода, т.нар. акураю, или гореща вишнева вода. Сервира се при тържествени случаи, например на годеж или по време на фестивала на момичешките кукли през март.

През 2002 г. японското посолство подари на столицата ни вишне­ви фиданки, засадени пред храм-паметника „Св. Александър Нев­ски“ и пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Рецепти за лечение с мушкато при болки в ушите, главоболие и още…


Всички права върху статиите принадлежат на сайта poleznite.com. Всяко използване на статиите без наше съгласие е забранено! Всяко копирано съдържание ще бъде докладвано на Google, Google AdSense и Facebook.

Изпратете коментар